Ozonowanie pomieszczenia

✅ Pranie dywanów Katowice oraz czyszczenie wykładzin. Nasza firma to również możliwość wynajmu odkurzacza piorącego do samodzielnego prania oraz wynajmu myjek ciśnieniowych Karcher do czyszczenie kostki brukowej elewacji oraz wielu innych. W naszej firmie wynajmiesz myjkę spalinową 280 Bar!

Ozonowanie pomieszczenia

Ozon jest znany z tego, że znalazł on swoje powszechne zastosowanie do dezynfekcji pomieszczeń oraz w procesie uzdatniania wody. Z powodzeniem stosuje się go również do usuwania wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń oraz zapachów chemicznych. Ozon sprawdza się znakomicie jeszcze w jednej gałęzi przemysłu.

Chodzi mianowicie o przemysł spożywczy. Ozon znalazł tutaj zastosowanie z racji swoich praktycznych właściwości, obecny jest on w wielu procesach towarzyszących wytwarzaniu żywności. Ozon jest ceniony dlatego że po jego użyciu nie ma mowy o obecności śladów, jego pozostałości, ponieważ ozon utlenia się razem z mikroorganizmami, które mają być przez niego zlikwidowane. W niedalekiej przeszłości prawdopodobnie będzie to jedyny i skuteczny środek do zwalczania bakterii. One z pewnością w niedługim czasie uodpornią się na działanie środków dezynfekujących takich jak na przykład chlor. Rzecz jasna, chloru nie wykorzystuje się do przeprowadzania procesu dezynfekcji samej żywności, jednak przemysł żywieniowy potrzebuje przeprowadzać takie czynności w różnych okolicznościach oraz miejscach typu hale produkcyjne, czy też chłodnie. Nie należy również zapominać o ladach znajdujących się w naszych sklepach. Ważną datą jest data 26 czerwca 2001 FDA (Food and Drug Administration) oraz USDA – United States Department of Argiculture oficjalnie włączyły ozon go grupy środków odpowiedzialnych za niszczenie mikroorganizmów mogących znajdować się w najróżniejszych typach żywności. Jego głównym zadaniem jest dezynfekcja pomieszczeń oraz pojemników, gdzie składowana jest żywność. Ozonowaniem poddaje się też maszyny, stanowiska pracy, hale, podłogi, narzędzia kuchenne. Szerokie zastosowania ozon znalazł w dezynfekcji powierzchni warzyw oraz owoców. Powoduje to przedłużenie okresu ich spożycia bez powodowania żadnych skutków ubocznych dla konsumenta. Dowiedziono przez naukowców, że ozonowanie owoców oraz warzyw hamuje rozwój grzybów, niszczy tez bakterie E. Coli, czy też szereg innych szczepów. Eliminowane są też drożdże oraz pleśnie rozwijające się na ich powierzchniach. Inne badania udowodniły, że ozonowanie owoców i warzyw przyczynia się do opóźnienia enzymów powodujących psucie się produktów, wpływa to korzystnie na wydłużenie ich świeżości.

Ozonowanie jest nowoczesną technologią dającą olbrzymie możliwości, które można z efektywnie wykorzystać w przemyśle spożywczym. Polskie prawo mówi wyraźnie, że wszystkie punkty gastronomiczne zobowiązane są do przeprowadzania dezynfekcji wszystkich miejsc cechujące się zagrożeniem biologiczne. Ozonowanie pozwala na odstawienie wszystkich niebezpiecznych środków chemicznych negatywnie działających na żywność oraz ludzi. Dzięki swoim właściwościom wykorzystuje się w przemyśle rodzinnym i przetwórczym. Ozonowanie restauracji oraz barów to szansa na pozbycie się bakterii oraz wirusów. Profesjonalne firmy oferujące ozonowanie gwarantują oczyszczenie pomieszczeń, przewodów klimatyzacyjnych, narzędzi czy pojemników do przechowywania żywności.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zadzwoń